“Belangrijke informatie voor iedereen die naar België vlucht, men mag daar geen Soedanezen meer uitwijzen!” En dan doen de Brussels sans-papiers dit

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In en rond het Brusselse Noordstation en Maximiliaanpark dreigt het helemaal uit de hand te lopen. Volgens recente tellingen verblijven er momenteel 600 mensen zonder papieren.

In het najaar van 2017 waren er intensieve controles van de politie in het Noordstation en het Maximilaanpark. Het zorgde voor een drastische daling van het aantal (transit)migranten. Er bleven nog hooguit zo’n 100 sans-papiers over.

Maar zodra er minder politiecontroles waren, namen het aantal sans-papier weer fors toe. Het zorgt voor een problematische situatie volgens Het Laatste Nieuws want niemand waar ze vandaan komen. Ze hebben geen papieren bij zich en weigeren iets te vertellen over hun afkomst.

Weigeren te praten
Sommigen doen zich voor als Soedanees omdat ze te horen kregen dat België geen Soedanezen mag uitwijzen. "We willen ingrijpen voordat mensen zich permanent gaan vestigen en er een nederzetting komt", zegt Jan Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck.

De meeste migranten verblijven momenteel in het Noordstation omdat het buiten te koud is. “Daarom zal de spoorwegpolitie er op ‘verrassingstijdstippen’ controles uitvoeren. Zo hopen we te voorkomen dat het aantal nog groeit.”