Bart De Wever stevig onder vuur na ophefmakende uitspraak: "Migranten vormen een bedreiging voor de sociale zekerheid"

bron: Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Volgens Bart De Wever zal de sociale zekerheid in haar huidige vorm nooit blijven bestaan als de 'linksen' de grenzen poreus blijven maken. Dat schrijft N-VA-voorzitter Bart De Wever in een opiniestuk in De Morgen.

Het opiniestuk van Bart De Wever kwam er naar aanleiding van de situatie in het Maximiliaanpark, waar honderden migranten verblijven om naar Groot-Brittannië te trekken voor een betere toekomst. Als we niet oppassen creëren we een tweede Calais, schrijft De Wever. 

“Het is erg hypocriet dat gematigd links tegelijk blijft beweren dat men niet pleit voor open grenzen, extreemlinks is daar dan tenminste nog eerlijk over", klinkt het bij de N-VA-voorzitter. Hij stelt de linksen voor een keuze: ofwel de grenzen openstellen en iedereenopvangen ofwel ons sociaal systeem op het huidige niveau handhaven. 

“Het is immers moeilijk solidair te blijven met mensen die wel meegenieten van de sociale voorzieningen, maar daar nooit aan hebben bijgedragen en er in veel gevallen ook nooit aan zullen bijdragen. De sterkste schouders zullen zich terugtrekken in gated community’s met private bewaking waar hun kinderen naar privéscholen gaan en de inwoners zelf voor hun privaat pensioen en zorg betalen. Een dergelijk systeem is perfect als je erin slaagt van je leven een succes te maken. Als je daar niet in slaagt, is het ook maar zo”, schrijft hij.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci vindt het voorstel van Bart De Wever een "valse keuze". “Geen enkele partij pleit voor open grenzen. De Wever organiseert concurrentie tussen vluchtelingen en zieken, armen en gepensioneerden. Progressieven pleiten voor menselijkheid én gecontroleerde migratie. Stop de gevaarlijke demagogie.”

Ook John Crombez, voorzitter van SP.A, reageert verontwaardigd. “Op dit moment zet Bart De Wever de sociale zekerheid onder druk. Hij heeft dat destijds ook zelf aangekondigd. Hij raapt geld bij de Vlamingen. Zo is er al vijf miljard bespaard op ziektekosten en pensioenen. Als er een bedreiging is voor de sociale zekerheid, dan is het wat N-VA momenteel aan het doen is”, klonk het in ‘De Ochtend’ op Radio 1.