Theo Francken eist antwoord van politieke partijen: "Moet ons land opvang voorzien voor transitmigranten?"

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) daagt de oppositie uit met enkele vragen aan de verschillende politieke partijen. Een van die vragen was: "Moet ons land opvang voorzien voor transitmigranten die geen asiel willen aanvragen?"

Volgens N-VA is het antwoord duidelijk. "Neen", klinkt het ongenuanceerd. Ook CD&V deelt die mening. "Nee, we moeten mensen heel goed informeren, maar wie pertinent weigert asiel aan te vragen, moet terugkeren. In geval van nood, bijvoorbeeld winterweer, kunnen deze mensen terecht in de daklozenopvang."

Ook Open VLD vindt niet dat transitmigranten die geen asiel willen opgevangen moeten worden. "Tenzij bij extreem winterwer en in het kader van terugkeer. Iedereen heeft wel altijd recht op dringende medische hulp en kinderen op onderwijs." Volgens Vlaams Belang werkt opvang iets anders in de hand. "Dat zou zorgen voor een aanzuigeffect. Als ze opvang willen, hebben ze de kans om asiel aan te vragen."

De linkse partijen zeggen volmondig ja op de vraag van Theo Francken. Volgens Groen "zorgt het ervoor dat vluchtelingen niet rondzwerven en geeft het hen de kans om hen te informeren over hun rechten. Wie dan nog altijd geen asiel wil aanvragen, moet terug." SP.A vindt dat ons land moet "zorgen voor basisnoden, dat is een mensenrecht." Volgens PVDA moet België zelfs nog een stapje verder gaan. "Voor wie naar familie in het Verenigd Koninkrijk wil, moet ons land onderhandelen met de Britten."