Verpleegster Sabine verklapt hoe het er echt aan toegaat op spoed: "Daklozen en overledenen krijgen dikste factuur"

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Sabine Vander Elst (50) werkt jarenlang als verpleegster, maar biecht wantoestanden op in het ziekenhuis. "Ik zou er een boek over kunnen schrijven", vertelt de vrouw. Dat deed ze ook. 'Voorspoed en tegenspoed van een verpleegster op spoed' ligt nu in de winkel.

In de gezondheidszorg gaat er heel wat mis. Dat vertelt Sabine Vander Elst die jarenlang op spoed werkte. "Ik heb gewerkt in ziekenhuizen in België en later Frankrijk, maar hou het nu bewust anoniem om geen batterij advocaten te trotseren. Maar ook omdat ik geen ex-collega's met de vinger wil wijzen. Ze zijn evenzeer slachtoffer van een systeem van meer patiënten, minder en vooral goedkopere werkkrachten en minder centen. De meeste verplegers doen wat ze kunnen om hun job zo goed mogelijk uit te voeren. Maar wanneer je alleen de verantwoordelijkheid draagt voor 40 patiënten op één shift, loopt het niet zoals je op tv in 'Grey's Anatomy' ziet", aldus Sabine.

Er draait heel wat om geld en verpleegsters worden voortdurend onder druk gezet. Sabine klopt ontzettend veel overuren, maar krijgt stank voor dank. " De volgende ochtend verwacht ik me aan een bedankje, maar krijg een terechtwijzing omdat ik vergeten was om twee paar krukken van 8 euro, een vaccin van 8,45 euro en drie verbanden van 15 eurocent per stuk aan te rekenen."

Volgens Sabine moeten daklozen en overledenen vaak opdraaien voor dure facturen. Er worden bovendien heel wat duren producten onterecht aangerekend vindt Sabine. "De grote klassieker is Dermabond: een minuscuul flesje huidlijm waarmee open wonden in drie seconden gesloten kunnen worden. Dit wonderproduct, een flesje voor eenmalig gebruik, is duur (25 euro per stuk) en is buiten het ziekenhuis erg moeilijk verkrijgbaar. En zo zien patiënten die niet de minste wonde vertonen dit product op hun factuur verschijnen."