Experts onthullen: is oploskoffie beter voor je lichaam dan verse bonenkoffie?

oploskoffie
Afbeelding bron: Pixabay

Sta je ’s ochtends voor je kast en twijfel je: snel een lepeltje oploskoffie in je mok of toch de bonenmaler aanzetten voor een 'echte' kop?

Voor de smaak is de keuze misschien snel gemaakt, maar hoe zit het met je gezondheid? Is die snelle oploskoffie misschien stiekem beter voor je dan koffie van gemalen bonen?

Beide soorten koffie bevatten antioxidanten en cafeïne, dus qua basis zit je goed. Maar oploskoffie bevat doorgaans iets meer acrylamide, een stof die vrijkomt bij verhitting en in grotere hoeveelheden als mogelijk schadelijk wordt beschouwd.

Voor- en nadelen van oploskoffie voor je gezondheid

Maar zeker geen paniek, de hoeveelheden van deze stof in koffie zijn heel laag en goedgekeurd, maar het verschil is er wel. Anderzijds bevat oploskoffie vaak iets minder cafeïne, wat dan weer gunstig kan zijn als je gevoelig bent voor trillende handen of slaapproblemen.

Koffie van gemalen bonen wint op vlak van smaak en natuurlijkheid, maar oploskoffie is niet per se ongezond. Zolang je je kopjes matigt, hoef je je bij geen van beide zorgen te maken. Je gezondheid hangt meer af van wat je in je koffie doet zoals suiker, siropen, room… dan van de manier waarop je hem zet.