Opgelet, valse biljetten in de omloop: Zo kun je ze herkennen

bron: Belga
door: Redactie
Afbeelding bron: Foter
Er zouden het afgelopen jaar iets meer vervalste eurobiljetten in omloop zijn. De Europese Centrale Bank (ECB) vraagt om waakzaam te zijn.

Vorig jaar werden wereldwijd zo'n 694.000 valse eurobiljetten aangetroffen. Dat is een stijging van 1,5 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de ECB. De schade door valsemunters wordt op 36 miljoen euro geschat. De Nationale Bank schat dat er in België ongeveer 500 miljoen biljetten circuleren, waarvan 15.399 vals zijn.

De meeste valse biljetten zijn die van 20 en 50 euro. Goed voor een kwart en 59 procent van alle vervalsingen. Volgens de Nationale Bank kun je met een simpele truc erkennen of jij een vals biljet in handen hebt. De eerste stap is voelen. Voelt het bankbiljet stevig aan en knispert het als je eraan voelt? Dan is het mogelijk vals. Ook wanneer het briefje een aantal korte lijntjes of dikkere inkt heeft. Een tweede stap is kijken. Als je het biljet tegen het licht houdt, ziet u een vage afbeelding en de waarde van het bankbiljet. Op een donkere ondergrond, wordt het watermerk donkerder. Bovendien vormen de tekens in de linker bovenhoek aan de voorzijde en in de rechter bovenhoek aan de achterzijde van het bankbiljet samen het waardecijfer. Dit zijn tekenen van een vals