Griepepidemie raast verder over ons land en het is onze eigen schuld: "Anders 75% minder griepgevallen"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Ons land wordt nog steeds geteisterd door het griepvirus. Eén leerling op vier is ziek op school en dat is ook wel onze eigen schuld.

Professor Niel Hens trekt aan de alarmbel. Hij roept op om wie ziek is, dat die thuisblijft. Maar voor ouders is het vaak moeilijk om te zien wanneer hun kind de griep heeft. Vaak worden kinderen thuisgelaten wanneer ze hoge koorts hebben, maar dan is het al te laat.

“Meer dan de helft van de kinderen met griep krijgt echter niet zo'n hoge koorts. Ze hebben vaak wel last van andere symptomen zoals hoofdpijn of hevige spierpijn", weet professor Niel Hens, verbonden aan de universiteiten van Hasselt en Gent in Het Laatste Nieuws. “Als je die kinderen thuis zou houden, hebben we 75 procent minder griepgevallen. Mensen die besmet zijn én symptomen vertonen, zijn tot driemaal toe besmettelijker voor anderen dan wie wel (al) griep heeft opgeraapt maar geen of slechts lichte symptomen heeft."

Hens vindt dat iedereen zijn gezond verstand moet gebruiken. Dat begint met een goede hygiëne. "Op landelijk niveau is het aantal patiënten met griep na de doorbraak bij de kinderen vooral aan het stijgen bij 65-plussers. Iemand met griep geeft zijn besmetting gemiddeld door aan 1,5 andere mensen. De epidemie komt op gang als één zieke ineens 3 of 4 andere mensen besmet. En dan gaat het, met een interval van twee-drie dagen, exponentieel omhoog naar 6, 12, 24, 48 tot meer dan 90 zieken”, besluit Hens.

Tags griep