Tragisch: Jonge patiënt moet hulpdiensten bellen vanuit ziekenhuisbed en sterft

door: STS
Ziekenhuis - infuus
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een jongeman die in het ziekenhuis lag, zag zich genoodzaakt om van daaruit de hulpdiensten te bellen. Dat gebeurde nadat het personeel geweigerd had om hem zuurstof te geven.

De 21-jarige jongen lag in het North Middlesex ziekenhuis in het Engelse Edmonton na een operatieve ingreep. Toen hij om zuurstof vroeg, kreeg hij te horen dat dit niet nodig was.

De man, die ook geen toegang had tot een bel, telefoneerde vervolgens naar 999, het nummer van de hulpdiensten, omdat hij dacht dat dit de enige manier was om geholpen te worden.

Onderzoek

Toen hij later door een hematoloog bezocht werd, kreeg hij alsnog zuurstof voorgeschreven. Maar hij had toen al een sikkelcelcrisis ontwikkeld. Daarbij raken kleine bloedvaten verstopt, hetgeen tot een zuurstoftekort in weefsels kan leiden. De volgende nacht kreeg hij meerdere malen een hartstilstand. In de vroege ochtend werd hij doodverklaard. Meervoudige orgaanstoornis en een herseninfarct werden als doodsoorzaak genoteerd.

Nu is er een onderzoek gestart naar het overlijden van de jongeman. Zo werd een hematoloog die de patiënt eerder al behandeld had, pas twee dagen na zijn ziekenhuisopname op de hoogte gesteld. "Bij een sikkelcelcrisis is tijd belangrijk", citeert The Mirror hem. Hij antwoordde in de rechtbank bevestigend op de vraag of een tijdige bloedtransfusie voor een andere uitkomst had kunnen zorgen. Het onderzoek wordt nog voortgezet.