Banken als Belfius, ING en KBC lachen in hun vuistje door wat Belgen massaal doen

door: STS
Belfius
Afbeelding bron: Photonews

De grootste banken van België, BNP Paribas Fortis, Belfius, ING en KBC, vinden het spaargedrag van de Belgen prima. Belgen blijken namelijk hondstrouw te zijn aan hun bank. En dat heeft ook gevolgen voor de spaarrente.

Er staat in ons land 300 miljard euro op spaarboekjes. Twee derde daarvan staat geparkeerd bij de grootste vier banken: BNP Paribas Fortis, Belfius, ING en KBC.

Slechts 26.200 klanten wisselden in het eerste kwartaal van 2023 van bank, op een totaal van 17 miljoen spaarrekeningen, blijkt uit cijfers die De Tijd publiceerde.

Deze passieve houding van de Belgische spaarders heeft wel gevolgen. "De banken houden de rente laag omdat de mensen niet bougeren", zei financieel expert Paul D'Hoore op VTM.

"Die 300 miljard euro spaargeld kan elke dag opgevraagd worden, maar dat is theorie. Het blijft er staan. En het heeft de laatste jaren de neiging gehad nog aan te groeien, ondanks het feit dat het niets opbracht."

"Reken 1% rente op 300 miljard euro, dat zijn gigantische bedragen. Dus dat is de reden waarom de banken de spaarrente niet willen verhogen."

Een kleinere speler, zoals de internetbank NIBC Direct, biedt 2% rente aan. "Mocht er nu morgen een grote hoeveelheid mensen daar gebruik van maken, dan denk ik dat er wél beweging komt", aldus D'Hoore.