Grote verandering voor wie een sociale woning heeft

door: PMN
Sociale woning
Afbeelding bron: Photonews

Er komen grote veranderingen aan voor wie een sociale woning heeft. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

Bijna de helft van de sociale huurders die arbeidsgeschikt zijn werken niet. Dat is niet naar de zin van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependale (N-VA).

De Vlaamse regering steunt hem. Er komen nu grote veranderingen aan voor wie in een sociale woning woont. Dat schrijven diverse media.

Een kandidaat-huurder zal vanaf 1 januari 2025 voorrang krijgen voor een sociale woning als hij of zij werkt. De minister hoopt door ‘werkende’ kandidaten een voorkeursbehandeling te geven, dat potentiële huurders op zoek zullen gaan naar werk.

De hogere huurprijs wordt gecompenseerd met een zogenoemde doorstroompremie. Een bedrag dat wordt opgebouwd tijdens de huurperiode en uitbetaald zal worden vanaf het moment men naar de private markt trekt. Die premie kan oplopen tot 2.500 euro.

De bedoeling is ook om sociale huurders die werkloos zijn beter te begeleiden. Op dit moment moeten ze zich al inschrijven bij de VDAB. Vanaf 2025 zal er met de VDAB ook een actieplan gemaakt moeten worden. Deze maatregel geldt niet voor wie nu al een sociale woning huurt.

En er komen ook geen huurcontracten meer voor ‘het leven’. Op dit moment zijn alle contracten die voor 1 maart 2017 gesloten werden, van onbepaalde duur.

De bewoners zouden dan de rest van hun leven in die huurwoning kunnen blijven wonen. Maar die contracten zullen worden omgezet naar contracten van 9 jaar. Na die periode kan het contract worden stopgezet als blijkt dat de huurder bijvoorbeeld intussen meer verdient dan in de voorwaarden staat, of als er andere regels worden geschonden.