"Ik ging het ziekenhuis binnen als gezonde man, maar met tumor, en kwam buiten als half kreupele"

door: STS
Björn Soenens
Afbeelding bron: Instagram Björn Soenens

VRT-correspondent Björn Soenens herstelt van zijn operatie nadat er longkanker werd vastgesteld bij hem. Zijn lichaam werd danig op de proef gesteld, zegt hij, en ook de mentale impact was loodzwaar.

"Op 20 april, de ochtend na mijn operatie, werd ik wakker met een ander lijf. Ik heb voor eeuwig een ander lijf", zei Soenens in zijn laatste radiocolumn over zijn ziekte.

"Ik ging het ziekenhuis binnen als een gezonde man zonder symptomen, maar met een tumor. En ik kwam buiten als een half kreupele, een half uitgewiste. Zonder tumor, maar gehavend, gedeukt en een beetje verhakkeld."

Topdokter

Soenens zegt er versteld van te staan dat er niet meer dan een incisie van 5,5 centimeter nodig was om een longkwab en de tumor te verwijderen. Hij noemt Liesbeth Desender, professor aan het UZ in Gent, een "magisch chirurg" en "een tovenares met het operatiemes".

Soenens hoopt nu snel weer aan de slag te kunnen gaan als correspondent. "Volgende week vlieg ik terug naar Amerika, naar mijn woonplaats in New York. Het is tijd. Vanaf 11 juni vertel ik u weer over het reilen en zeilen in Amerika."