Slecht nieuws voor huurders: "Zeer zorgwekkend, ze krijgen het lastig"

door: STS
Huren - te huur
Afbeelding bron: Photonews

De huurprijzen blijven stijgen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van CIB Vlaanderen, de Confederatie van Immobiliënberoepen.

Dit voorjaar ging het om een gemiddelde stijging van 3,5%. Zo betaalt een huurder nu gemiddeld 800 euro per maand voor een appartement, en gemiddeld 900 euro per maand voor een rijhuis.

"Ik maak mij absoluut zorgen. Wij wisten al dat de betaalbaarheid op de private huurmarkt heel sterk onder druk staat. Die private huurprijzen waren al hoog", zei Joy Verstichele, coördinator van het Vlaams Huurdersplatform, op Radio 1.

"Maar we zien ook een ontegensprekelijke trend, namelijk dat de huurprijzen blijven stijgen. We vinden dat een zeer zorgwekkende evolutie, we zien dat de huurders het echt wel lastig krijgen."

"De huurders contacteren ons vaak, en daaruit blijkt dat ze het zeer moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze slagen er amper in om de huur te betalen."

"Daar komt dan nog een energiefactuur bovenop. Veel huurders wonen in een studio of appartement, waardoor er ook nog gemeenschappelijke kosten bij komen."

"Wij roepen op om een regeling te voorzien waarbij er respect is voor een redelijk rendement voor de verhuurder, maar ook betaalbaarheid voor de huurder. Als dat niet overeenkomt met de realiteit, dan is een overheidsingrijpen gerechtvaardigd, zoals een tijdelijke blokkering van de indexering van de huurprijzen, en meer huursubsidies."