Politie evacueert bewoners van ex-rusthuis: "Sprake van verwaarlozing"

door: STS
woonzorgcentrum
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De politie heeft 17 bejaarde bewoners geëvacueerd uit een voormalig woonzorgcentrum in Oost-Vlaanderen.

Het gaat om het voormalig woonzorgcentrum Beauprez en assistentiewoningen van De Kloef in Grimminge, een deelgemeente van Geraardsbergen.

Het rusthuis was zijn vergunning kwijtgespeeld omdat de bewoners niet de juiste verzorging en hulp kregen en ging sindsdien als een soort co-housingproject door het leven.

"De bewoners konden geen zorg meer krijgen van de uitbaters, omdat het niet meer erkend was als rustoord", zei Guido De Padt, burgemeester van Geraardsbergen, op Eén.

Verwaarlozing

Waarom de gerechtelijke politie donderdag binnenviel, is niet duidelijk. De politie had medisch personeel meegenomen om te kunnen inschatten welke bewoners nog zelfstandig kunnen wonen en wie niet.

"De mensen die er lagen, waren erg hulpbehoevend. Maar aangezien het geen rusthuis meer was, kregen ze niet de zorg die ze nodig hadden om aanvaardbaar te kunnen leven. Je zou kunnen zeggen dat er sprake is van verwaarlozing", zei dokter Ignace Demeyer.

"Toen we toekwamen, was er geen personeel meer. Wanneer een patiënt uit een bed of stoel valt, zou er toch een knopje moeten zijn om hulp te krijgen. Ook zulke zaken waren er niet."

De 17 bewoners werden naar ziekenhuizen overgebracht. "We zullen daarna samen met hun families zoeken naar een echt rustoord, waar die mensen verzorgd kunnen worden", aldus burgemeester De Padt.