Problemen verwacht deze zomer: "Vakantie van miljoenen reizigers dreigt in het water te vallen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er wordt gevreesd dat er deze zomer een stakingsgolf zal ontstaan bij de luchtverkeersleiders. "Dan valt de vakantie van miljoenen mensen in het water", klonk het op VTM.

De voorbije maanden zorgden stakingen bij de luchtverkeersleiders al voor 3.000 geannuleerde vluchten en 23.000 vertraagde vluchten. Goed voor tien miljoen getroffen passagiers.

Het land waarin de luchtverkeersleiders het meest staken, is Frankrijk, waar er dit jaar al 52 stakingsdagen waren. Dit heeft ook gevolgen voor vluchten die over Frankrijk vliegen, bijvoorbeeld vanuit België naar Spanje.

"Frankrijk is binnen Europa een heel cruciaal land, dus als er daar een staking is en er minder luchtcorridors - luchtstraten - zijn, dan moet je ofwel langs Frankrijk heen vliegen, ofwel wachten tot er plaats vrij is om over Frankrijk te vliegen", zei professor Wouter Dewulf, luchtvaarteconoom aan de UAntwerpen, op VTM.

"Het is ook zo dat in de zomer de vliegtuigen helemaal volgepland worden, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. En als er 's ochtends één vertraging van één uur is, dan stapelen de vertragingen zich op doorheen de hele dag. En dan kan het zijn dat er een vlucht geannuleerd wordt, of dat er heel wat vluchten vertraagd worden."