Vast of variabel energiecontract, wat is nu het beste? "Kan zijn dat je op die manier goedkoper af bent"

door: STS
energiefactuur
Afbeelding bron: Pixabay

Volgens Test Aankoop is nu hét moment aangebroken om over te schakelen op een vast energiecontract. Veel mensen hebben nu nog een variabel contract.

Een variabel contract is en blijft goedkoper dan een vast contract, tot 400 euro per jaar voor een gemiddeld verbruik.

Maar indien de energieprijzen deze winter weer uit de pan zouden swingen, heb je met een vast contract gemoedsrust. Met een variabel contract zou je dan voor een onaangename verrassing kunnen komen te staan.

Volgens Test Aankoop is dit het moment om naar een vast contract over te schakelen. "Voor een gemiddeld gebruik op jaarbasis ga je nu in oktober een 80 à 100 euro minder betalen dan wanneer je het contract in september zou afgesloten hebben. Dat is wel een aanzienlijk bedrag", zei woordvoerster Laura Clays op VTM.

"En de kans is wel reëel dat dat de komende maanden gaat stijgen. Dus als je dat vaste contract wil, is oktober eigenlijk wel het goede moment."

"Niemand kan voorspellen wat de energieprijzen effectief gaan doen. Als die de komende maanden veel feller gaan stijgen dan men nu denkt, dan kan het zomaar eens zijn dat je met het vast contract toch goedkoper af bent."

"Het ziet er niet naar uit dat er een felle prijsstijging komt, het is niet verwacht. Maar je weet nooit. We hebben de voorbije jaren gezien wat het allemaal kan doen."