Pijnlijke vaststelling bij winkels: "Alle burgers zijn er de dupe van"

door: STS
Supermarkt - Delhaize
Afbeelding bron: Photonews

Het jaarlijkse aantal vaststellingen van winkeldiefstallen neemt niet af. Justitie past nochtans sinds 1 januari 2022 een beleid met lik-op-stukboetes toe.

Al tien jaar lang, uitgezonderd dalingen in 2020 en 2021 door de coronabeperkingen, blijven de aangiftes van winkeldiefstal rond de 22.000 per jaar schommelen, meldt Justitie.

Sinds de invoering van het lik-op-stukbeleid op zijn er al 596 dergelijke boetes opgelegd aan winkeldieven. Wie betrapt wordt op winkeldiefstal kan een lik-op-stukboete tot 350 euro krijgen, onmiddellijk te betalen via QR-code.

"Winkeldiefstal blijft een plaag. In tegenstelling tot andere vormen van diefstal neemt het jaarlijks aantal vaststellingen niet af", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

"Het omzetverlies per jaar voor winkeliers wordt geschat op meer dan een miljard euro. Niet enkel de winkelier is daar de dupe van, maar alle burgers. Die verliezen worden immers meegerekend in de prijzen."

"De lik-op-stukboetes maken het mogelijk om winkeldieven meteen te corrigeren vooraleer ze feiten beginnen opstapelen. De parketten maken er steeds meer gebruik van, al 596 keer in anderhalf jaar tijd."

"We hebben nog een lange weg af te leggen, maar het is duidelijk dat we meer en meer paal en perk stellen aan de straffeloosheid die bij feiten als deze lijkt te heersen."