Opmerkelijke oproep: "Laat duizend gevangenen vrij"

door: STS
gevangene
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De gevangenissen zijn zodanig overbevolkt dat ze nu nieuwe gedetineerden weigeren. Professor criminologie Tom Daems pleit voor een opmerkelijke oplossing.

Er zitten momenteel 12.397 mensen in de Belgische gevangenissen of detentiehuizen, terwijl er maar plaats is voor 10.736 personen. In Vlaanderen is er een overbevolking van 25,1%. Uit protest tegen die overbevolking weigeren acht van de achttien Vlaamse gevangenissen nu om nog meer gedetineerden op te nemen.

"Door mensen in de cel op de grond te leggen tussen de wc en de wastafel, ga je hen niet re-integreren in de maatschappij. Het leidt alleen tot meer detentieschade", vertelde Robby De Kaey van de socialistische vakbond ACOD aan De Standaard.

Professor criminologie Tom Daems komt met een opmerkelijke oplossing om de crisis snel aan te pakken. "Waarom niet 1.000 gevangenen vrijlaten, zoals tijdens corona?", stelt hij voor in een gesprek met Gazet van Antwerpen.

"Het is aan minister van Justitie Paul Van Tigchelt om op te staan als staatsman en een draagvlak te creëren voor een onpopulaire beslissing", vindt Daems.