Zwaar afscheid nadert voor Evi Hanssen: "Ze is in een roes zachtjes naar de hemel aan het gaan"

door: COS
Evi Hanssen en mama Arlette
Afbeelding bron: GoPlay

Twee jaar geleden kreeg Evi Hanssen te horen dat haar moeder Arlette opnieuw kanker had. Deze keer kan ze niet meer behandeld worden.

Enkele maanden geleden schoof Evi Hanssen nog samen met haar moeder Arlette aan tafel bij Gert Verhulst in 'De Tafel van Vier'. Dinsdag verscheen Evi alleen. Haar moeder is aan haar laatste traject bezig. De familie heeft stilaan afscheid genomen.

"Vanaf januari is ze fysiek achteruit beginnen te gaan", vertelt Evi. "De afgelopen drie weken wisten we dat de laatste periode was aangebroken. Dat was heftig. Er was wel sprake van euthanasie, maar dan voel je ook dat mijn moeder toch nog langs de ene kant de controle wil houden en langs de andere kant nog een enorme levenslust in zich heeft."

"Ze heeft een comfortbehandeling. Er komt palliatieve zorg langs. Ze is thuis bij haar man. Ik kom elke dag langs. Ze krijgt heel veel bezoek. Ze krijgt morfinepillen, haar buik is heel erg opgezwollen, ze slaapt heel veel. De momenten dat ze wakker is, is ze helder, maar het gaat heel traag."

"Nu ze echt achteruit gaat, nu ze echt traag naar de hemel aan het gaan is, ben ik heel dankbaar dat ik er de laatste twee weken was. Ik heb nog een afscheidsbrief kunnen afgeven. We hebben echt nog bewust gesprekken met elkaar gehad", zegt Evi. "Maar sinds maandag is ze in een roes zachtjes naar de hemel aan het gaan."