Vreselijk vooruitzicht: "Poetin kan de gaskraan naar heel Europa dichtdraaien"

door: STS
Vladimir Poetin
Afbeelding bron: Photonews

De Russische president Vladimir Poetin zou de gaskraan naar heel Europa kunnen dichtdraaien. Dat zegt professor Milieu-economie Johan Albrecht.

Poetin heeft alvast beslist dat er geen gas meer naar Polen en Bulgarije zal uitgevoerd worden. De landen weigeren met Russische roebels te betalen, zoals Rusland het wil.

"De gasprijs wordt bepaald op Europees niveau. Je hebt hierdoor al meteen een reactie in de prijsvorming. Het gaat op twee dagen tijd om een toename van 20%", zei professor Albrecht op HLN Live.

"Iedereen die nu afhankelijk is van gas ziet dat wat gebeurd is met Polen en Bulgarije ook met Duitsland en andere landen kan gebeuren. Je hebt daardoor plots onzekerheid op de markt en hierdoor heb je plots een hogere prijs dan twee dagen geleden."

"Voor de consument thuis telt de evolutie op de langetermijnmarkten. Die reageren veel trager op zo'n gebeurtenissen. Mocht de gasprijs op de kortetermijnmarkten weer dalen, is er niets gebeurd voor de consument."

"Er is nu wel meer onzekerheid op de markt. We weten nu dat Poetin eventueel de gaskraan naar heel Europa kan dichtdraaien. Dat kan een effect hebben op de langetermijnmarkten."