Alexander De Croo maakt zich boos in het Parlement

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Dat enkele leden van de extreemrechtse groep Voorpost veroordeeld werden omdat ze een spandoek toonden met de tekst 'Stop Islamisering' zorgt voor discussie over de vrijheid van meningsuiting. Alexander De Croo (Open Vld) maakte zich er boos over in de Kamer.

Haatspraak is geen mening. Dit gaat niet over meningen, maar wel over zaken die strafbaar zijn in ons land. Het ophitsen tot onverdraagzaamheid ten opzichte van mensen, op basis van hun afkomst of religie en tegenwoordig zelfs omdat ze bijvoorbeeld viroloog zijn, is strafbaar. Het is maar goed dat dit in ons land strafbaar is", zei premier De Croo donderdag in de Kamer.

"Dit is waarover het gaat. Het gaat over het ervoor zorgen dat dit niet straffeloos is. Dat is in het initiatief van de heer Van Quickenborne. Het gaat niet over het uitbreiden van het strafrecht of het inperken van de vrije meningsuiting, maar wel ervoor zorgen dat wat vandaag in de wet staat wordt toegepast en dat er geen straffeloosheid kan zijn."

"Drukpersmisdrijven ingegeven door racisme worden correctioneel vervolgd, maar alle andere haatmisdrijven moeten via assisen vervolgd worden, wat er vaak toe leidt dat er geen vervolging plaatsvindt. Dat is waarover het uiteindelijk gaat."