Bart Tommelein bijt van zich af en wijst naar andere partij: "Ik heb niemand belogen of bedrogen over zonnepanelen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Bart Tommelein (Open Vld) vindt niet dat hem veel te verwijten valt in de saga rond de zonnepanelen. Het Grondwettelijk Hof oordeelde in januari dat de terugdraaiende teller moet afgeschaft worden. Een klap voor vele huishoudens.

Voormalig Vlaams minister van Energie Tommelein komt in een interview met De Tijd erop terug: "Doordat ik burgemeester ben geworden, heb ik dit dossier niet tot een goed einde kunnen brengen. Dat is mijn aandeel in het debacle en daarvoor excuseer ik mij bij alle betrokkenen. Maar ik heb niemand belogen of bedrogen."

Valt zijn opvolgster, Lydia Peeters, dan wat te verwijten? Ook niet, vindt Tommelein. "Ze moest vaststellen dat de energiespecialisten van de meerderheid een oplossing hadden gevonden en dat ministers die al jarenlang in de regering zitten daarmee akkoord gingen."

N-VA

Tommelein stelt verder dat het de N-VA was die de grote roerganger van de digitale meter was. Hij is de kritiek van die partij op de liberalen ook grondig beu. "Ik pik het ook niet langer dat men alleen mij de zwartepiet geeft, zeker vanuit N-VA. Er zijn vele kansen gemist om een vernietiging van de overgangsregeling voor zonnepanelenhouders te vermijden. Niet in het minst door de N-VA, die al twee legislaturen de grootste partij is in de Vlaamse regering, maar altijd haar verantwoordelijkheid ontloopt."