Carl Devos bikkelhard voor politiek na fiasco met zonnepanelen: "Ze wilden vlak voor de verkiezingen scoren"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Politicoloog Carl Devos vindt dat de geloofwaardigheid van de politiek een deuk heeft opgelopen nu blijkt dat de gok met de terugdraaiende tellers voor zonnepanelen verkeerd heeft uitgepakt.

Het Grondwettelijk Hof vernietigde de beslissing rond het systeem met de terugdraaiende tellers voor zonnepanelen. Tot grote woede van velen die zonnepanelen lieten leggen. De belofte van de Vlaamse regering, die tegen alle adviezen inging, zorgt ervoor dat het vertrouwen in de politiek een nieuwe knauw gekregen heeft.

"Het zat eraan te komen. Toen die stemming gebeurde, wisten ze dat er juridische problemen waren, daar waren heel duidelijke signalen voor. De Vlaamse energieregulator VREG én de Raad Van State hadden al gewaarschuwd dat de Vlaamse regering zich op het terrein van de federale overheid begaf", zei politicoloog Carl Devos op Radio 1.

Verkiezingen

"Het was een regeling die kort voor de verkiezingen gestemd werd en die electoraal heel interessant was: je belooft mensen die zonnepanelen leggen dat ze vijftien jaar lang van een gunstige regeling gebruik kunnen maken. Men heeft een berekend risico genomen, vanuit een 'we zien later wel'-houding."

"Dit is niet goed voor de geloofwaardigheid van de politiek, en niet goed voor het energiebeleid, dat al zo slecht gevoerd is in ons land. Dat krijgt nu weer een oplawaai. Eigenlijk is het failliet van dit systeem niet alleen dat men vlak voor de verkiezingen nog wil scoren bij kiezers, maar ook dat het energiebeleid niet goed in elkaar steekt. Dat is een erfenis van vele jaren geleden, en de heel scherpe commentaren van de mensen zijn helaas allemaal terecht."