Clash tussen Alexander De Croo en Bart De Wever dient zich aan

door: MRO
Bart De Wever - Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Bij de volgende verkiezingen zullen huidig premier Alexander De Croo (Open Vld) en N-VA-voorzitter Bart De Wever lijnrecht tegenover elkaar staan. Zoveel is duidelijk na recente uitspraken van de twee politieke kopstukken.

Bart De Wever maakt al maandenlang brandhout van het beleid van de Vivaldi-regering. Dat deed hij afgelopen week opnieuw tijdens een interview op Radio 1. 

"België gaat recht naar de afgrond", zegt de voorzitter van N-VA. "Sociaal-economisch is men met Vivaldi erin geslaagd om op twee jaar om met dit land in de richting te gaan van het Griekenland uit 2010 en het zwakke broertje van de hele ontwikkelde wereld te maken. De tijd is op."

De Wever wil na de volgende verkiezingen aan zet komen en het bestuur van dit land grondig hervormen. Daarbij wil hij geen tijd meer verliezen.

"Wij hebben ons best gedaan om een akkoord rond confederalisme te bereiken. In 2019 was er inderdaad het idee om dat in de periode die nu bezig is in te voeren. Maar die periode is  nu verloren gegaan."

Voor verregaande hervormingen zal De Wever partners moeten vinden en het is maar de vraag of ze aan de overkant van de taalgrens staan te trappelen om naar een confederaal model te gaan. 

Een nieuwe clash met Alexander De Croo dient zich mogelijk aan. Die geeft nu al openlijk te kennen dat hij ook na de volgende verkiezingen premier wil blijven.

"Ik wil de belangen van de Belgen zo goed mogelijk verdedigen. Als ik na 2024 verder kan doen, dan is dat absoluut mijn eerste en enige keuze", zegt hij in Het Nieuwsblad.