De Vriendt (Groen) helder: “Mensen willen lagere CO2-uitstoot, maar ook beheersbare prijs en bevoorradingszekerheid”

door: WVDS
Wouter De Vriendt
Afbeelding bron: Photonews

De sluiting van de kerncentrales doet heel wat stof opwaaien en zorgt voor verhitte discussies. De politiek toont zich in dit dossier niet van zijn mooiste kant en dat beseft ook Wouter De Vriendt, fractieleider van Groen-Ecolo in de Kamer. Hij is niet te spreken over de houding van de Vlaamse regering.

“Ik ben er vrij zeker van dat mensen op dit moment afhaken en zich afkeren van dit soort politiek. Energie is iets wat heel tastbaar en concreet is. Mensen zien de energieprijzen stijgen, de winter staat voor de deur. Het is een onderwerp dat iedereen bezighoudt.”

“Ze willen politici zien die samenwerken in dit complexe land. Een regering die werk maakt van een duidelijk energiebeleid waarin men kiest voor hernieuwbare energie, lagere CO2-uitstoot maar ook een beheersbare prijs en bevoorradingszekerheid”, aldus Wouter De Vriendt in gesprek met Redactie24.

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) weigerde vergunningen voor de bouw van gascentrales in Tessenderlo, Dilsen-Stokkem en Vilvoorde en maakt de kernuitstap er op die manier niet eenvoudiger op.

“Meer en meer mensen vragen zich toch af waarmee de Vlaamse regering bezig is. Veel van hen vermoeden toch wel een politiek steekspel achter het feit dat de vergunningen voor de moderne, flexibele gascentrales geweigerd worden”, zegt De Vriendt, die met Groen in de federale regering zetelt, daarover.

“Niemand krijgt daar kop noch staart aan. Het is ook amper nog logisch te verklaren omdat het, in het geval van Vilvoorde, gaat om de meest geavanceerde gascentrale van Europa die een oudere centrale met meer CO2-uitstoot zou vervangen. Het is verbazingwekkend dat ondanks zes positieve adviezen de vergunning toch wordt geweigerd.”

“Er zijn duidelijk verschillende meningen als het gaat over de klimaatambitie. Vlaanderen bengelt helemaal achterop. Binnen Europa zijn we bij de slechtste leerlingen omdat Vlaanderen op dit moment nog altijd niet hoger wil gaan dan veertig procent CO2-uitstootvermindering.”

“De federale regering daarentegen is heel ambitieus en wil gaan voor de vijfenvijftig procent CO2-uitstootvermindering en daar ook concrete maatregelen aan koppelen. Voorbeelden hiervan zijn: de vergroening van de salariswagens en de verdriedubbeling van de windmolens op zee.”

“Ik vrees dat we een nieuwe fase van federalisme hebben aangesneden in ons land. Dat van een obstructiefederalisme en dat is voor niemand goed, want op die manier wordt het land lamgelegd.”