De Wever vernietigend voor minister Van der Straeten: "Zij moet van die bevoegdheid weg"

door: MRO
Bart De Wever en Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Bart De Wever heeft verschroeiend uitgehaald naar minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). De voorzitter van N-VA laat verstaan dat Van der Straeten heeft gelogen en begrijpt niet dat zij nu moet gaan onderhandelen met Engie.

De Vivaldi-regering besliste de twee jongste kerncentrales tien jaar langer open te houden. Daarnaast zullen er toch nog twee gascentrales worden gebouwd. Bart De Wever begrijpt er niets van.

"Zij heeft aan Engie gewoon die subsidies beloofd. Volgens de rekening van mevrouw Van der Straeten zou je géén gascentrales nodig hebben want die twee kerncentrales die ze openhoudt, produceren meer dan die gascentrales die ze nu wil bouwen", zegt Bart De Wever bij VTM Nieuws.

"Met andere woorden, mevrouw Van der Straeten heeft aan Engie die subsidies beloofd. Die gascentrales moéten er komen. Dat is pure dogmatiek. Waarschijnlijk hadden er meer dan twee moeten komen en heeft men daar ook over gelogen."

De Wever maant premier Alexander De Croo (Open Vld) aan om de positie van minister Van der Straeten te herbekijken. "Die mevrouw kan je toch niet meer vertrouwen in onderhandelingen met Engie. Ze heeft dat bedrijf in een zetel gezet. Die zullen nu zelfs geld vragen om de kerncentrales open te houden."

"Zij zou absoluut van die bevoegdheid weg moeten. Ik snap niet dat De Croo haar maar bezig laat. Zij had in het regeerakkoord gezegd dat ze een optie met kernenergie moet onderzoeken en een zonder. Het is heel duidelijk dat zij nooit de optie mét kernenergie ernstig heeft onderzocht."