Opvallend voorstel van Bouchez over kerncentrales valt in de smaak

door: STS
Georges-Louis Bouchez
Afbeelding bron: Photonews

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vindt dat de burgers zelf moeten kunnen beslissen over de kernuitstap en roept op om een referendum te organiseren.

Wij vroegen de lezers op onze Facebookpagina wat ze vinden van het idee van Bouchez. De meeste mensen zijn ervoor gewonnen.

"Ja, en het antwoord zal zeer zeker bewijzen dat kernenergie moet blijven", schrijft Frans.

"Ja, dat vind ik goed plan. Dat zou met meer dingen zo moeten", vindt Liliane.

"Prachtig, dan kunnen we eindelijk ook eens van ons laten horen", zegt Jo.

"Daar is geen tijd meer voor. Het is te laat", denkt Michel.

"Als er evenveel rekening wordt gehouden met de uitslag van het referendum als met de verkiezingsuitslag, dan zijn we eraan voor de moeite", zegt Barbara.

"100% gelijk heeft hij. Als de bevolking mag kiezen dan komen er nog kerncentrales bij. Maar ja, zelfs als we de meerderheid halen met stemmen, onze regering beslist toch het tegenovergestelde", vreest Peter.

"Zeker een noodzaak na de omstandigheden in Rusland", vindt Lisette.

"Volksraadpleging, zo zou het altijd moeten zijn. Dan debatteren ze misschien wat korter en vlugger", denkt Jean.

"De doorsnee burger is volgens mij niet voldoende op de hoogte van wat er allemaal komt bij kijken in elk van de mogelijkheden", schrijft Renaat.

"Als men er rekening mee houdt wel", zegt Jeanine.

"Wat heeft het voor zin. Jullie luisteren toch niet naar het volk en doen jullie eigen zin. Ik stem tegen", laat Els weten.

"Volksraadpleging is zelden goed. Het geeft wel een gevoel van medezeggenschap maar de gemiddelde burger is niet genoeg onderlegd om zulke beslissingen te nemen. De mens is beïnvloedbaar en reageert vaak uit buikgevoel. Hierdoor is rede en logica vaak ver zoek. Trouwens enkel geëngageerde mensen zullen deelnemen, misschien 30%. Hieruit haal je dan een meerderheid van minimaal 51%. Dus uiteindelijk is het 16% van de bevolking die zal beslissen over iedereen", zegt Felix.

"Heel goed plan, maar ze gaan geen referendum durven houden om geen gezichtsverlies te lijden", stelt Marc.

"Laat dat referendum maar komen! Ik zal zeker tegen de kernuitstap stemmen. Of ze in Brussel wel willen luisteren naar de bevolking, dat is nog de vraag", zegt Robert.