Opnieuw ruzie binnen Vivaldi: "Daar wordt de belastingbetaler niet beter van"

door: MRO
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Het zit er opnieuw bovenarms op binnen de Vivaldi-regering en dat heeft alles te maken met de sluiting van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2. 

Verschillende Vivaldi-partijen maken voorbehoud bij het definitief sluiten van deze twee kernreactoren tijdens een energiecrisis. "Open Vld wil dat de regering vraagt aan Engie dat ze geen handelingen stelt die de ontmanteling van deze reactoren onomkeerbaar maken", stelt Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert op Twitter. 

"De regering(en) moet(en) de kans krijgen om in samenspraak met FANC en de exploitant na te gaan of deze reactoren nog een rol kunnen spelen in de toekomst."

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi zit op diezelfde lijn. "'Scheurtjescentrales'. Met dat soort ecodogmatisme gaan we er niet geraken. Kernenergie demoniseren, daar wordt op dit moment zowel de belastingbetaler als het klimaat niet beter van. Integendeel. Alle pistes moeten onderzocht worden. Punt", reageert hij.

Minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen) houdt het been echter stijf. "Ik werk binnen het akkoord dat we binnen de regering hebben gesloten. Dat is twee kerncentrales 10 jaar langer laten werken", vertelt ze aan VTM Nieuws.