Groen stelt zich vragen: "Neemt Vlaanderen monsterfactuur van 42 miljard er dan bij?"

door: STS
Wouter De Vriendt
Afbeelding bron: Photonews

Groen wijst een idee van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de kernuitstap resoluut af. "Het is nérgens op gebaseerd en pure sciencefiction."

De Wever zei afgelopen weekend dat energie geregionaliseerd zou moeten worden. "We evacueren dit van de Vivaldi-tafel en brengen het naar de regio's", was zijn voorstel.

"Jarenlang heeft de N-VA de kernuitstap bevestigd, zonder te werken aan een robuust energiebeleid. Opnieuw bewijst meneer De Wever hiermee dat energie voor hem louter een politiek spel is", zegt Wouter De Vriendt van Groen.

"Het is hem niet te doen om bevoorrading of betaalbaarheid voor burgers en bedrijven."

Kernafval

"Als de kerncentrales opengehouden worden, staat de uitbater niet in voor de berging van het kernafval, wat met een prijskaartje van 42 miljard euro komt. Neemt Vlaanderen die monsterfactuur er dan bij?"

"Bovendien zouden veiligheidsvoorschriften naar beneden bijgesteld moeten worden, omdat de centrales al lang voorbij hun houdbaarheidsdatum zijn. Dat is onverantwoord."

Zuhal Demir

Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir krijgt nog een veeg uit de pan. "Kernuitstap of niet: in alle scenario's hebben we tijdelijk gascentrales nodig. Minister Demir ligt al maandenlang dwars."

"Hoe denkt de N-VA vervangcapaciteit voor Vlaanderen te voorzien met een minister die daar de vergunningen niet voor wil afleveren en voortdurend dwarsligt voor windmolens?"

Download nu de gratis app van Redactie24