N-VA in de problemen: "Vlaams Belang groeit ten koste van N-VA"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Uit de nieuwste peiling blijkt dat N-VA een pak stemmen verliest indien er vandaag verkiezingen zouden zijn, terwijl de Vivaldi-partijen lichtjes vooruitgaan. "Vlaams Belang groeit ten koste van N-VA", stelt politicoloog Nicolas Bouteca.

N-VA bevindt zich in een lastige situatie. De partij slaagde er niet in een federale regering te vormen, maar bestuurt wel in Vlaanderen met Open Vld, de partij die hen op federaal niveau liet struikelen.

Daarnaast is er de druk vanuit het Vlaams Belang in de oppositie. N-VA behaalde tijdens de verkiezingen in mei 2019 nog 25,5%, maar zakt in de laatste peiling onder de symbolische grens van 20, tot 19,9%. 

Wat wel vaststaat is dat Vlaams Belang, dat bij de verkiezingen 18,7% haalde, sterk vooruitgaat. De partij van Tom Van Grieken stijgt tot 26,3% in de peiling. "Dit bevestigt vooral dat Vlaams Belang sterk gegroeid is sinds 26 mei 2019 ten koste van vooral N-VA", stelt Nicolas Bouteca op Twitter.

Winst Vivaldi-partijen binnen foutenmarge

Bij de Vivaldi-partijen, vooral bij CD&V en Open Vld, waren zeer positieve geluiden te horen, maar hun peiling verschuift enkel binnen de foutenmarge. De maximale foutenmarge bedraagt immers 3,1 procent in Vlaanderen en Wallonië en 4,2 procent in Brussel. 

"Lichte hoerastemming bij sommige Vivaldisten over de peiling van HLN en VTM Nieuws. De belangrijkste bevinding is nochtans dat alles binnen foutenmarge verschuift Er verandert dus niks", besluit de politicoloog.