Er zijn te veel politieke partijen in België: 'Bang om belangrijke beslissingen te nemen'

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert liet recent optekenen dat hij verwacht dat verschillende politieke partijen in de toekomst zullen samensmelten. Dat zou alleszins een goede zaak zijn voor de politiek, vindt politicoloog Nicolas Bouteca.

“Persoonlijk denk ik inderdaad ook dat het groot aantal politieke partijen in België één van de problemen is waarmee onze politiek te maken heeft. De trage regeringsformatie hangt daar toch voor een stuk mee samen. Met minder politieke partijen zou men toch makkelijker en sneller een regering kunnen vormen”, zegt Nicolas Bouteca (UGent), aan Redactie24.

“De politiek zou minder gepolariseerd zijn en minder uit zijn op confrontatie, maar eerder op zoek gaan naar oplossingen. Als je minder concurrenten hebt, ga je minder bang zijn om te regeren en om beslissingen te nemen die belangrijk zijn voor het land.”

“Momenteel gaan partijen net op zoek naar verschillen en wil men de kleine verschillen vaak net gaan benadrukken. Wat denk ik niet zo gezond is voor de politiek. Ik ben eveneens een voorstander van minder politieke partijen, maar het zal niet makkelijk zijn om dit te realiseren.”

Slecht verkiezingsresultaat

“Men zal pas gaan denken aan fusioneren wanneer partijen het zo slecht doen bij verkiezingen dat ze dreigen te verdwijnen. Dat is ook waar Egbert Lachaert op alludeerde. Anders gaat men dat toch niet doen denk ik.”

“Momenteel zit je bijvoorbeeld ook met een partij die in de regering zit en een andere partij die in de oppositie zit, maar die eigenlijk ideologisch wel bij elkaar zouden passen, denk maar aan CD&V en N-VA. Zij zullen, door de rol die ze nu spelen, ook niet geneigd zijn om samen te gaan werken.”