Experts weten welke vergoeding ze zullen krijgen: “En nu is het gedaan met zo te doen”

door: BVDO
Frank Vandenbroucke en Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Bij de oprichting van de GEMS, de adviesraad rond de coronamaatregelen van de regering, werd vastgelegd dat de experts vanaf nu zouden betaald worden.

De voorbije week was er heel veel protest op de uiteenlopende meningen die experts in de pers brengen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez bond de kat de bel aan na uitspraken van viroloog Marc Van Ranst over de opening van de kappers.

Hij werd bij die uitspraken gevolgd door zijn collega van Open VLD Egbert Lachaert en ook premier Alexander De Croo (Open VLD) maakte zondag duidelijk dat iedereen zich wat voorzichtiger kan opstellen. Dat zei hij in De Zevende Dag.

Ondertussen is duidelijk welk bedrag de experts zullen krijgen. Het gaat om een vergoeding van 50 euro per uur. In regeringskringen is te horen dat dit hun positie duidelijker maakt. Door die vergoeding zijn ze in dienst van de regering en kunnen ze de beslissingen niet constant in twijfel trekken.

Het ministerieel besluit over de vergoedingen is klaar en wacht op advies van de Inspectie Financiën. Daarna is het aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) om het te bekrachtigen.