Zeer goed financieel nieuws voor wie met de fiets naar het werk gaat

door: STS
Fietser
Afbeelding bron: Photonews

De fiscale en de sociale vrijstelling voor fietsvergoedingen wordt verhoogd. Dat hebben minister van Financiën Vincent Van Peteghem en minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke bekendgemaakt.

"De fiscale en de sociale vrijstelling voor wie van en naar het werk fietst wordt verhoogd tot 0,35 euro per kilometer en dit vanaf aanslagjaar 2025", klinkt het in een persbericht.

"Vandaag is dat nog 0,27 euro per kilometer. Tegelijk wordt een jaarlijks plafond voor de fiscale vrijstelling ingevoerd tot 2.500 euro per jaar."

"Het jaarlijkse plafondbedrag van 2.500 euro komt overeen met een afstand van 7.142 km per jaar, gerekend met een fietsvergoeding van 0,35 euro per km."

"Deze afstand komt overeen met een woon-werktraject van 17 km, rekening houdende met 210 dagen woon-werkverkeer. Dat is een realistische berekening, gezien 92% van de werknemers die naar het werk fietsen, ook op minder dan 15 km afstand van het werk wonen. In 2022 ontving 99,60% van de bevolking een vrijgestelde fietsvergoeding van minder dan 2.500 euro jaar."

Gezond

"Voor wie het mogelijk is, is fietsen een efficiënte, duurzame en gezonde manier om van en naar het werk te gaan. Met de verhoging van de fiscale en sociale vrijstelling van de fietsvergoeding willen we het aantal werknemers dat kiest voor de fiets nog een extra duw in de rug geven", zeggen de ministers.

"Want meer mensen op de fiets betekent ook minder wagens op de baan en dus ook minder files en een betere luchtkwaliteit. Het heeft dus zonder enige twijfel een positieve impact op de gezondheid van onze burgers."