Francken en Lachaert kunnen elkaars bloed wel drinken: Van "triestig niveau" tot "valse beschuldiging, foei!"

door: STS
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-Kamerlid Theo Francken en Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert zijn stevig in de clinch gegaan op sociale media, over het thema asiel en migratie.

"'Vol is vol' zegt Lachaert, toch staat de poort wagenwijd open", schreef Francken in een Twitter-bericht, vergezeld van een meme.

"Met maar liefst 1.000 asielaanvragen per week zijn we het putje van het Europese asielbad. En al onze wetsvoorstellen om te verstrengen worden weggestemd door Open Vld. Wie gelooft die mensen nog?!"

"Is deze post jouw inbreng in het debat? Triestig niveau", reageerde Lachaert meteen. "Ook fake news rondstrooien op televisie alsof iedere asielzoeker hier leefloon krijgt: past eerder bij Vlaams Belang dan N-VA. Voorstellen die ingaan tegen mensenrechten of die niets bij brengen, zullen we inderdaad niet stemmen."

Francken reageerde daarop: "Elke erkende vluchtelingen/subsidiair beschermde heeft recht op (equivalent) leefloon. Dat is wat ik gezegd heb en is zo. Uw congres pakte vorige week uit met inburgering in het land van herkomst. U haalde er zelfs het nieuws mee. Waarom stemde u dan tegen ons wetsvoorstel?"

Lachaert: "'Erkende' en op VTM laat je uitschijnen alsof iedere vluchteling hier leefloon krijgt. Wat dus niet waar is. Na vijf jaar de leiding gehad te hebben over asiel en migratie zelf zeggen dat de deur hier wagenwijd openstaat, is bovendien toch ook wel een bekentenis van jewelste."

Francken reageerde opnieuw: "Dit is wat ik zei. En dit is de waarheid, als je erkend wordt, kan je heel wat leefloon krijgen. Niets fake aan. Valse beschuldiging, foei."

"Onder Vivaldi staat de deur wagenwijd open. Kijk naar de cijfers. Ze zijn rampzalig. En nu is het enkel in een handvol landen zo hoog."