Francken na vrijlating van illegale Algerijnen die inbreken: “Ik ben het zo beu als koude pap, net als veel mensen"

door: MRO
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

In zijn gemeente Lubbeek betrapten agenten twee Algerijnen die illegaal in het land verblijven op heterdaad bij een inbraak. Burgemeester Theo Francken (N-VA) moest tot zijn grote frustratie vaststellen dat het duo de dag erna werd vrijgelaten, ondanks ze eerder al hadden ingebroken.

“Onze politie had twee inbrekers op heterdaad gevat en die zaten in de cel. Het waren twee illegale Algerijnen. De dag daarna meldde de politiecommissaris dat ze vrijgelaten waren om ze in Leuven op de trein te zetten richting Brussel”, legt Theo Francken uit bij Redactie24.

“Het parket ging hen via snelrecht berechten, maar ze moesten enkele weken wachten tot ze moesten voor komen en het was geen prioriteit om hen vast te houden. De Dienst Vreemdelingenzaken had ook geen plaats.”

“Het gevolg was dat ze vrij werden gelaten. Ze zullen mogelijk bij verstek veroordeeld worden, maar ze zullen natuurlijk niet komen opdagen op de rechtbank. Ze zullen opnieuw beginnen inbreken.”

“Dit frustreert mij, dit frustreert de mensen, die frustreert ook de politiemensen die een inbreker op heterdaad betrappen. Dit eindigt dan in straffeloosheid en dat ben ik zo beu als koude pap en veel mensen, denk ik.”

“Ik snap écht niet dat Justitie hen niet vasthoudt, ik snap niet dat er niet meer plaats is bij DVZ, ik snap niet dat er niet meer wordt ingezet op die akkoorden met Maghreb-landen voor terugkeer, zoals ik dat wel heb gedaan. Dat zijn grote gaten in het veiligheidsbeleid.”

Bekijk wat Theo Francken er nog meer over vertelt in onderstaande video.