Gaan N-VA en Vlaams Belang samenwerken? "Ik denk dat hij het meent"

door: STS
Bart De Wever en Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

Politiek journalist Rik Van Cauwelaert heeft zijn mening gegeven over het veto dat Bart De Wever stelt aan Tom Van Grieken.

De N-VA-voorzitter wil dat de Vlaams Belang-voorzitter grote kuis houdt in zijn partij en bepaalde figuren aan de kant zet. Anders is een samenwerking na de volgende verkiezingen voor hem niet mogelijk.

"Ik denk dat De Wever het meent. Hij kan het niet maken om met die mensen in een regering te stappen", zei politiek journalist Rik Van Cauwelaert in 'Terzake'.

"Hij weet ook dat die eis onaanvaardbaar is voor het Vlaams Belang en dat die dit nooit gaan inwilligen. Dat is zeker, hij weet dat. Daarvoor is hij verstandig genoeg."

Burgemeester

"Dus hij sluit die mogelijkheid al uit. Maar we moeten toch opletten: 2024 is een heel belangrijk jaar, met lokale verkiezingen ook. En Bart De Wever wil absoluut opnieuw burgemeester van Antwerpen worden."

"Stel dat dit om één of andere reden niet lukt, denk ik dat er dan bij de N-VA andere dingen gaan gebeuren. In die omstandigheden gaat hij ook geen voorzitter blijven. En dan weet je niet wat er gebeurt bij de N-VA. Ik heb de indruk dat de meningen daarover nogal verdeeld zijn."

Volksunie

"Als de peilingen bewaarheid worden, zal er door sommigen dan zeker serieus worden aangedrongen op een samenwerking met Vlaams Belang. Maar dan riskeert de N-VA wel in een scenario van de Volksunie terecht te komen, namelijk een interne verdeeldheid. En daar zou maar één iemand van profiteren, en dat is Vlaams Belang."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24