Gevangenis geopend die heel anders wordt voor gedetineerden: "Compleet nieuwe aanpak en waaier aan activiteiten"

door: STS
Vincent Van Quickenborne - gevangenis Haren
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft vrijdag de nieuwe gevangenis van Haren officieel geopend.

De gevangenis zal plaats bieden aan 1.190 gedetineerden. Die zullen over leefeenheden van zo'n 30 personen verdeeld worden.

Dit voorkomt dat zware criminelen samen worden gezet met jonge delinquenten of personen die voor het eerst in de gevangenis belanden.

Het is de bedoeling dat 75% van de gevangenen een plaats krijgen in een leefeenheid met (half)open regime. Deze gevangenen zullen met een badge hun celdeur kunnen openen, alsook deuren naar de werkplaats of de bezoekersruimte.

Vanuit een controlecentrum worden hun bewegingen binnen de gevangenismuren opgevolgd.

Zware criminelen krijgen dit voorrecht niet en worden in een zwaarbeveiligde afdeling geplaatst.

Lessen, werk en sport

"Door meer vrijheid te geven, worden de gedetineerden gestimuleerd om deel te nemen aan een waaier van activiteiten zoals lessen, tewerkstelling of sport", klinkt het in een persbericht.

"We kiezen hier voor een compleet nieuwe aanpak waarbij de gedetineerde meer vrij is om zich te verplaatsen binnen de muren van de gevangenis, naar de werkplaats, opleiding of activiteit", zegt minister Van Quickenborne, die niet langer ondergedoken zit.

"Daartegenover staat dat ze ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Wie zich niet aan de regels houdt en niet gemotiveerd is om zijn leven in handen te nemen, vliegt naar een gesloten afdeling."

"Hierin worden ze bijgestaan door detentiebegeleiders. Ik ben ervan overtuigd dat deze aanpak zal werken om de recidive terug te dringen en de maatschappij veiliger te maken."