Groen wil ‘fit notes’ invoeren: “Wie gebroken been heeft, kan aan zijn computer werken”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

De Vivaldi-regering wil 80 procent van de mensen aan het werk krijgen. Groen zet zijn schouders er mee onder en wil graag het gebruik van ‘fit notes’ invoeren. Meyrem Almaci licht het idee toe.

“Mensen hebben recht op werk want dat is ook een stuk zingeving, dat is niet iets vies. ‘Geef mij werk’ was één van de kreten in de crisisjaren toen ik heel klein was. Mensen willen graag werken, maar het moet haalbaar en houdbaar zijn.”

“Er moeten meer mensen aan het werk. We hebben de werkzaamheidsgraad van 80 procent onderhandeld in de regering en we hebben dat met overtuiging gedaan. Ik geloof dat mensen recht hebben op werk, maar dat moet kwalitatief zijn, daarom hebben we bijvoorbeeld gezorgd voor het recht op deconnectie, om een voorbeeld te noemen.”

Groen wil evolueren naar het gebruik van ‘fit notes’. “In plaats van zwart wit te kijken naar iemand die ziek is, kijkt de dokter samen met de patiënt welke dingen je nog wel kan doen en op welke manier.”

“Het is dan niet meer ofwel niets doen ofwel aan het werk. Mensen zitten soms lang thuis met een gebroken been, maar kunnen dan wel achter een computer zitten”, legt Meyrem Almaci uit.

“Als er mensen zijn die een tijd out zijn, maar nog wel dingen willen doen, moeten we dat mogelijk maken en daar dienen de fit notes voor. Het is dan niet zwart wit niets werken of volledig werken.”

“Dat kan alleen als je het ziektebriefje afschaft voor mensen die langdurig afwezig zijn. Mensen die langdurig zwaar ziek zijn, moet je als samenleving natuurlijk ondersteunen, dat is evident. Dit is geen voorstel om dat te negeren, integendeel, we moeten als samenleving goed zorg dragen voor hen. Maar wie een tussenweg zoekt of terug wil naar de arbeidsmarkt, willen we ook kunnen helpen.”

“Er is nog geen echte ‘fit note’ op dit moment, wij blijven daarvoor hard aan de kar trekken als groene partij. Maar het is wel mogelijk dat de verzekeringsarts in het kader van een re-integratietraject deeltijdse arbeid toestaat.”

Bekijk het gesprek met Meyrem Almaci in onderstaande video.