Gwendolyn Rutten haalt zich woede PVDA op de hals: "We overwegen juridische stappen"

door: MRO
Gwendolyn Rutten
Afbeelding bron: Photonews

Gwendolyn Rutten (Open Vld), burgemeester van Aarschot, heeft zich de woede van PVDA op de hals gehaald. Zij wil geen toelating geven voor de 1 mei-actie van die partij.

'Het recht op actievoeren is een grondrecht dat zelfs in tijden van pandemie moet gerespecteerd worden. De federale overheid laat dan ook onder strikte voorwaarden sociale acties toe. Maar in Aarschot beslist burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) op eigen houtje om sociale acties op haar grondgebied te verbieden', stelt PVDA.

"Wij overwegen juridische stappen te nemen om het recht op actievoeren af te dwingen", stelt Sander Vandecapelle, provinciaal voorzitter van de PVDA.

De extreemlinkse partij beklemtoont dat de aanvraag volledig volgens het boekje gebeurd is en binnen het kader van de op dit moment geldende corona-beperkingen. De aanvraag had een groene en dus positieve beoordeling gekregen van het COVID Event Risk Model.

Er zouden cirkels worden aangebracht voor verschillende bubbels op anderhalve meter van elkaar, de deelnemers zouden gedurende de korte actie heel de tijd afstand bewaren en het mondmasker ophouden en de organisatoren voorzagen corona-stewards en een inschrijvingslijst voor eventuele contact tracing indien dat achteraf nodig zou blijken.

"Het is niet voor niets dat statische betogingen op dit moment worden toegelaten. Dat is omdat het recht op vrije meningsuiting en het recht op actievoeren, ook in tijden van pandemie, moet gerespecteerd worden. Een burgemeester kan dat grondrecht niet zomaar naast zich neerleggen", aldus Sander Vandecapelle.