Hendrik Bogaert: “Maak Vlaanderen en Wallonië een lidstaat van het koninkrijk België”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De regering-De Croo zal zich buigen over een nieuwe staatshervorming. Hendrik Bogaert (CD&V) vindt dat er een duidelijke keuze moet worden gemaakt tussen herfederaliseren of doorgedreven regionaliseren. Zijn voorkeur is alvast duidelijk.

 

De coronacrisis heeft de problematiek van 8 ministers voor Volksgezondheid pijnlijk blootgelegd. “Ik denk dat er eenheid moet zijn en dan zijn er volgens mij maar twee keuzes. Ofwel breng je dat terug naar het nationaal niveau ofwel breng je het volledig naar de regio’s. Ik ben voor de laatste oplossing, maar de beide geven duidelijkheid”, legt Hendrik Bogaert uit aan Redactie24.

“Dat terug gaan nationaliseren is voor mij geen politieke optie, dus ik zou kiezen om het gezondheidsbeleid, en trouwens nog andere bevoegdheden, te decentraliseren. Zo geef je deelstaten zelf verantwoordelijkheid en vrijheid om het beleid te ontwikkelen.” 

“Ik denk dat dat veel beter zal werken dan de versnippering die er nu is. Een professor van het vak organisatie heeft eens de uitspraak gedaan ‘gedeelde verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid’.” 

“Het moet duidelijk zijn wie wat moet doen en wie de leiding heeft. Ik kies voor het Duits model om alle verantwoordelijkheid bij de regio’s te leggen. Ik denk dat daar bijzonder goed werkt. De bevoegdheid spreiden over verschillende niveaus is niet werkbaar.”

Solidariteit

“We hebben veel niveaus in België en dat is ook duur. Ik ben eigenlijk voorstander om Vlaanderen en Wallonië een soort lidstaat te maken. Zoals België lid is van Europa, zo zouden Vlaanderen en Wallonië een lidstaat kunnen zijn van België met een grote vrijheid om het beleid te bepalen, aangepast aan de noden van hun ‘bevolking’.” 

“Dit sluit solidariteit natuurlijk niet uit. Het ene deel is wat armer dan het andere en er kan altijd gesproken worden over solidariteit. Nu zit solidariteit in een context van ‘het gaat niet vooruit‘ of ‘het gaat niet beter’.” 

“Ons begrotingstekort is bij de hoogste van gans Europa en dat heeft toch wel te maken met het gebrek aan duidelijkheid en onze structuur die duur is, met teveel niveaus. Op die manier kan je ook tijdig en preventief inspelen op bepaalde zaken.”