CD&V'er zet deur op kier voor Vlaams Belang, partijleiding boos: 'Uitgesloten, komt niets van in huis'

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Hendrik Bogaert (CD&V) wil het cordon sanitaire rond Vlaams Belang slopen. Indien de partij zich genuanceerder opstelt, moet een coalitie kunnen, vindt hij. Maar voorzitter Coens reageerde onmiddellijk.

Bogaert denkt dat een samenwerking met Vlaams Belang of PVDA moet kunnen. "Als je die mensen blijft negeren, dan dreigt een groot gevaar. Dan kan de samenleving zelfs uiteenvallen", zegt hij in de Krant van West-Vlaanderen.

Daarvoor moeten ze wel aan belangrijke voorwaarden voldoen: "Die partijen zullen respect moeten tonen voor de waardigheid van élke mens. In beleid én in woorden. Ze moeten nuances leggen, milder worden en rekening houden met anderen", klinkt het in de krant.

Coens en Rutten zeggen nee

Bogaert werd op Twitter onmiddellijk teruggefloten door zijn voorzitter, Joachim Coens: "Uitgesloten dat we een coalitie vormen met partijen die haaks staan op de manier waarop wij naar mens en samenleving kijken. Vlaams Belang-parlementsleden hebben dat deze week nogmaals bewezen. Dus nee, Hendrik, een coalitie is niet mogelijk."

Voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten wil evenmin weten van een coalitie met Vlaams Belang: "De lijn van mijn partij in de strijd tegen racisme en extreemrechts is kaarsrecht. Ik zei het, met de wind op kop, een dik jaar geleden en herhaal het vandaag opnieuw: wij zullen nooit met extreemrechts samenwerken."