Ingrijpend voorstel om prijs van tankbeurt te verlagen: "Overheid heeft 500 miljoen euro extra"

door: MRO
Tanken - tankstation
Afbeelding bron: Photonews

Raoul Hedebouw, voorzitter van PVDA, vraagt aan minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) om zijn belofte na te komen en de accijnzen op brandstof onmiddellijk te verlagen.

"De minister kondigde aan te werken aan een 'omgekeerd cliquetsysteem' die de accijnzen automatisch verlaagt in geval van een sterke prijsstijging. De minister had het zelf over een drempel van 1,7 euro. Het is het moment om deze belofte in de praktijk te brengen en de prijzen aan de pomp te doen dalen', zegt Raoul Hedebouw.

De extreemlinkse partij vraagt dat de regering verder gaat dan wat nu op tafel zou liggen. "Volgens de minister zou het omgekeerde cliquetsysteem de kostprijs van een volle tankbeurt met 1 euro kunnen verminderen."

"Een korting van 1 euro, als je weet dat een volle tank op een jaar tijd gemiddeld zo'n 20 euro duurder is geworden, dat is lachen in het gezicht van de mensen die zich blauw betalen aan de pomp."

De PVDA wil de accijnzen halveren om de brandstofprijzen aan de pomp te doen zakken. "Concreet stellen we voor om de huidige accijnzen te delen door twee, om de prijs van een liter benzine 95 en diesel onder de 1,40 euro/liter (inclusief btw) te houden", aldus Raoul Hedebouw.

"De overheid verdiende 500 miljoen euro extra aan btw-inkomsten dankzij de hoge brandstofprijzen. Ze moet deze inkomsten nu gebruiken om de accijnzen te verlagen."

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app