Jean-Marie Dedecker en Marc Van Ranst zwaar in de clinch: "Gaan we belachelijk doen?"

door: STS
Jean-Marie Dedecker
Afbeelding bron: Photonews

Politicus Jean-Marie Dedecker en viroloog Marc Van Ranst zijn het grondig oneens met elkaar. Dat heeft alles te maken met het heropenen van de terrassen.

Burgemeester Dedecker wil absoluut vasthouden aan 1 mei als datum waarop de terrassen in zijn Middelkerke mogen heropenen. Marc Van Ranst vindt dat hij zich aan de gemaakte afspraak (8 mei) moet houden.

"U doet de mensen binnen blijven. Als viroloog zou u moeten zeggen: iedereen naar buiten, want daar is de kans op besmetting veel kleiner. U zou dat moeten toejuichen, in plaats van af te straffen", verweet Dedecker Van Ranst.

Boetes

Van Ranst reageerde: "Het is blufpoker en heel populistisch. Het is met de voeten van de horeca spelen. Wat moeten ze doen? Openen en boetes betalen? Ze kunnen u misschien graag zien, maar niet zo graag dat ze boetes gaan betalen. Ik ben ook niet zeker dat uw korpschef dat ministerieel besluit niet gaat volgen."

"De procureur des Konings gaat agenten in burger sturen, om uw mensen van de horeca boetes te geven. U moet een voorbeeld zijn voor de burgers. Wanneer die zien dat u uw voeten veegt aan de coronamaatregelen, is dat geen goed voorbeeld. Een burgervader moet het voorbeeld zijn. U staat er ook alleen in. De enigen die u gelijk geven, zijn de mannen van 't Pallieterke (satirisch rechts weekblad, red.)."

"En u die van De Rode Vaan (vroeger het partijblad van de Kommunistische Partij van België, red.). Gaan we belachelijk doen?" beet Dedecker terug.