Koning Filip gaat zijn boekje te buiten: "Grenzen worden afgetast"

door: WVDS
Egbert Lachaert - Koning Filip
Afbeelding bron: Photonews

Koning Filip aanvaardde het ontslag van preformateurs Conner Rousseau (Sp.a) en Egbert Lachaert (Open Vld) niet en speelt op die manier een grotere rol dan hij eigenlijk mag spelen volgens de grondwet. 

“De koning mag eigenlijk grondwettelijk gezien geen rol spelen in het proces op dit moment omdat er een regering is die volwaardig is. Zolang die regering geen ontslag heeft genomen, kan de koning grondwettelijk gezien eigenlijk geen enkele rol spelen", legt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) uit aan Redactie24.

“Op een bepaald moment toen men de Arizona-coalitie probeerde te vormen, ging het initiatief uit van de partijen zelf en niet van de koning omdat de koning buitenspel was gezet aangezien je een volwaardige regering had.”

“De koning kwam daarna tussen en stelde De Wever en Magnette aan als preformateurs. Het kan wel, maar het is in elk geval zeer vreemd om dat te doen. Hij deed dat omdat de partijen het erover eens waren. De koning handelt niet alleen, hij handelt terwijl hij afgedekt wordt door de partijvoorzitters.”

Opvallend wat koning Filip doet

Dat was maandag wel anders. Aangezien de partijvoorzitters niet meer overeenkwamen, kon de koning niet door hen afgedekt worden. Toch nam hij op eigen houtje een beslissing.

“Maandag was er geen consensus onder de partijvoorzitters en dus zat de koning in de formatie waar hij normaal gezien niet in mag zetten en dan werd hij ook niet afgedekt door de partijvoorzitters omdat onder hen geen consensus was."

"Dan denk ik dat de koning daar zijn eigen gedacht uitvoert en dat is toch opvallend. Hij zegt dat er nog 2 dagen naar een oplossing moet worden gezocht.”

“Hij had ook niets kunnen doen en dan gingen we misschien naar verkiezingen. De koning heeft die preformatie in gang gezet, dus hij wil dat tot een goed einde proberen te brengen. Dat begrijp ik, maar de grenzen worden toch wel afgetast van wat allemaal kan.”