Mahdi reageert nadat Groen, Ecolo en PS hem onder vuur nemen over hongerstakers

door: MRO
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Er dreigt een regeringscrisis over de honderden mensen zonder papieren die al bijna twee maanden in hongerstaking zijn. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi reageert.

De voorzitters van PS, Ecolo en Groen lieten zondag via sociale media weten dat het overleg muurvast zit en dat ze willen dat premier Alexander De Croo het dossier in handen neemt.

Coalitiepartners Open Vld en MR lieten bij monde van hun voorzitter Egbert Lachaert en Georges-Louis Bouchez weten dat ze Sammy Mahdi blijven steunen.

De staatssecretaris volgt de situatie op de voet. Zaterdag ging de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), Freddy Roosemont, samen met medische begeleiding ter plaatse. Bedoeling was om ter plekke met mensen te spreken en de toestand te evalueren. 

Dit was op vraag van Sammy Mahdi. “De evaluatie van de medische toestand is belangrijk, omdat we absoluut willen voorkomen dat iemand sterft”, stelt Mahdi.

Donderdag ging de neutrale zone in samenwerking met de Stad Brussel open. Daar zijn sedert vrijdag enkele mensen langs geweest. Gezien de groepsdruk is dat niet evident maar een moedige keuze. 

“We krijgen signalen dat de groepsdruk op bepaalde sites dermate hoog is, dat ik me daar zeker zorgen om maak. Toch blijven we hopen dat mensen hun dossier individueel willen behandelen."

"Een collectieve oplossing of bepaalde toegevingen doen voor de hongerstakers kunnen we niet. Anders krijg je morgen hongerstakingen in alle kerken van het land.”