Marc Van Ranst neemt het op voor mensen zonder papieren in hongerstaking

door: MRO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Meer dan 400 mensen zonder papieren voeren al sinds eind mei een hongerstaking. Het zorgt voor spanning binnen de regering-De Croo. Marc Van Ranst dringt aan op een oplossing.

De gezondheidstoestand van de hongerstakers gaat er snel op achteruit. PS, Ecolo en Groen vroegen zondag dat premier De Croo (Open Vld) het dossier uit handen neemt van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

Maandag voerde PS de druk nog op door te stellen dat het zijn ministers uit de Vivaldi-regering zal terugtrekken indien er een dodelijk slachtoffer valt. 

Marc Van Ranst hoopt dat er snel een oplossing kan komen en dat er eerst geen mensen moeten sterven. Sommigen weigeren nu ook te drinken.

"Er gaat eerst iemand sterven, iedereen gaat dat dan betreuren, en dan gaat men een oplossing vinden. Een pragmatisch voorstel zou kunnen zijn om met een oplossing te komen nog voor die eerste persoon sterft", aldus Van Ranst.

Vlaams minister Hilde Crevits sprak intussen haar steun uit voor partijgenoot Sammy Mahdi. "In een democratie worden de regels gemaakt in het parlement en in de regering. Niet via een hongerstaking. Sammy Mahdi neemt verantwoordelijkheid in een ontzettend moeilijk dossier."