Mensen zijn het echt beu: "Slecht voor het milieu én het kost ons geld"

door: STS
TV - kapot toestel
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Toestellen gaan tegenwoordig veel sneller stuk. Europees Parlementslid Sara Matthieu (Groen) wil daar paal en perk aan stellen met een resolutie voor een afdwingbaar recht op reparatie.

"Veel mensen zeggen mij dat hun huishoudtoestellen steeds minder lang meegaan. Dat lijkt buikgevoel, maar nee: het klopt. Toestellen gaan gemiddeld 20% sneller stuk dan 20 jaar geleden", zegt Matthieu. "Het is een regelrechte aanslag op het milieu en onze portemonnee."

Wij vroegen op onze Facebookpagina naar de ervaringen van de lezers met dit fenomeen.

"Dat is zo. Als je vroeger een diepvriezer of een ander toestel had, ging dat jaren mee. De wisselstukken veranderen ook steeds, waardoor je steeds nieuw materiaal moet kopen. De reparatiekost is soms duurder dan een nieuw toestel", merkt Marina op.

"Mijn Sony cd-speler is inmiddels al circa 20 jaar oud. De lade hapert soms, maar hij speelt nog perfect. We leven tegenwoordig helaas in een wegwerpmaatschappij", stelt Erik.

"Gisteren hebben we onze diepvries weggedaan, hij was 30 jaar oud. Afwachten of de nieuwe zo lang meegaat", schrijft Jeannine.

"Zeker weten, alles was sterker en steviger", zegt Chris.

"De meeste toestellen gaan maar vijf jaar mee, zo is mij door een technieker verteld", zegt Steven. "'Gelukkig', zei hij, 'anders hebben wij geen werk'."

"We leven dan ook in een consumptie- en wegwerpmaatschappij. Het is geen geheim dat de dingen vroeger eerder op duurzaamheid gemaakt werden", stelt Denis.

"Niet 20% maar 50% sneller stuk! Ik ben 74 jaar, dus ik weet wat ik zeg", schrijft Andre.

"Om het milieu te vervuilen en centen uit de zakken te pikken", zegt Christine.

"Vroeger gingen ze bijna de helft van je leven mee, of langer. Nu zijn ze gemaakt zodat ze tegen het einde van de garantieperiode mankementen beginnen te vertonen, net gepast om buiten de garantie te vallen", stelt Christiane.

"Klopt, en als je ze wil laten repareren, bekijken ze je alsof je zot bent. Wij zijn nog van de tijd dat de toestellen duurzaam waren. En als ze stuk waren, werden ze gerepareerd", zegt Gerda.

"Mijn wasmachine is zonder problemen 19 jaar oud geworden en doet het nog prima. Met een nieuwe wordt dat misschien de helft van de tijd", vreest Maria.

"Klopt, mixers leven nu nog 2 à 3 jaar. Mijn moeder heeft nog altijd een mixer van het jaar 1985, en die wordt nog steeds gebruikt", laat Hugo weten.

"Hier speelt al 50 jaar dagelijks een Grundig-radio. Nog nooit een probleem mee gehad", zegt Jos.