Minister Frank Vandenbroucke reageert: "Verschrikkelijk voor hen, maar je ziet wel het effect"

door: PMN
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

De regering heeft een besluit genomen over het coronavaccin. Je kan je gratis laten inenten maar het is niet verplicht.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) roept bij de ochtendshow van Qmusic iedereen op om zich toch te laten vaccineren. Maar was het dan niet beter geweest om het voor iedereen te verplichten?

“We maken het gratis omdat we willen dat zoveel mensen zich laten vaccineren”, legt Vandenbroucke uit. “Om nu met verplichtingen te gaan zwaaien, dat is ook niet zo makkelijk.”

“Het vaccin is goed voor iedereen. Het is ook in het belang van iedereen. Als je je laat vaccineren help je iedereen in je omgeving. Het is ook gratis en dat kan werken om een heel grote groep van de bevolking zich te laten vaccineren.”

“Ik heb er vertrouwen in dat mensen dit gaan doen. Je moet eens denken aan de gevolgen van die ziekte. Je kan daar zelfs van sterven.”

En wie zal het vaccin als eerste krijgen? “Dat is natuurlijk een heel moeilijke discussie”, reageert Vandenbroucke. “Die vaccins moeten eerst nog onderzocht worden en moeten aan strenge eisen voldoen. We gaan moeten afspreken wie er eerst aan de beurt komt.”

"Maatregelen zijn verschrikkelijk voor horeca"

“Het is logisch dat het zorgpersoneel een belangrijke groep is. Maar ouderen zijn dat ook. Ik wil nog niets vastleggen. We moeten daarover nog praten.”

“Het kan nog wel even duren voor we een vaccin hebben in ons land. Ik ga daar nog geen termijn op plakken. Ik hoop dat we daar snel concreter worden, misschien wel begin volgend jaar maar zeker niet december.”

“De genomen maatregelen zijn verschrikkelijk voor de horeca. Maar je ziet wel het effect. Dat is omdat we met z’n alleen die maatregelen aan het uitvoeren zijn. We gaan dat helaas nog een tijdje moeten volhouden.”