Minister Van Quickenborne geeft meer informatie over vrijgelaten IS-strijdster

door: MRO
Vincent Van Quickenborne Open Vld
Afbeelding bron: Photonews

De Vivaldi-regering repatrieerde in juli van dit jaar 10 kinderen en hun moeders uit het kamp Al Roj in Noordoost-Syrië. Eén van deze IS-strijdsters is nu op vrije voeten. 

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gaf in de Kamer meer uitleg over de vrijgelaten IS-vrouw. "De vrouw die werd vrijgelaten, is de moeder van een zoon van vijf. Zij was bij verstek veroordeeld op 16 januari 2020 wegens deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering."

"Zij ging in verzet en werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan vier maanden effectief. De rest werd uitgesproken met vijf jaar probatie-uitstel. De probatievoorwaarden betreffen, ten eerste, het hebben van een vast adres, ten tweede, ter beschikking zijn van een justitieassistent, ten derde, werk zoeken, werken, studeren en hiervan het bewijs leveren, ten vierde, het volgen van een deradicaliseringstraject zo lang als nodig is, maar minstens twee jaar, en, ten slotte, elk contact met moslimextremisme vermijden, zowel online als offline."

"De vrouw blijft op de OCAD-lijst staan. Dat betekent concreet dat zij prioritair en grondig wordt opgevolgd door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten", aldus minister Van Quickenborne.

Altijd mee? Download de gratis app van Redactie24