Koen Metsu bracht Van Quickenborne in verlegenheid: “IS-strijdsters importeren is gevaar importeren”

door: WVDS

Koen Metsu (N-VA) bracht aan het licht dat minstens één gerepatrieerde IS-vrouw na enkele maanden alweer op vrije voeten is. Hij benadrukt dat het repatriëren van IS-strijdsters wel degelijk gevaar inhoudt.

“Ik weet niet of de minister (Vincent Van Quickenborne, nvdr) de informatie bewust heeft achtergehouden. Ik kan het alleszins niet bewijzen. Maar het zou voor hem wel erg lastig zijn geweest als hij dit had toegegeven op prime time. Mocht de minister niet op de hoogte geweest zijn, dan is het nog schrijnender. Hij is verantwoordelijk voor zijn diensten.”

Koen Metsu sprak in Syrië met 11 IS-vrouwen in hun detentiekamp. “Ik kan u met de hand op het hart vertellen dat ik bij quasi geen enkele vrouw het gevoel had dat ze oprecht spijt had. Hen importeren is gewoon de facto gevaar importeren. Ze worden hier amper opgevolgd en ze komen na een mum van tijd vrij.”

De N-VA-politicus vindt dat de vrouwen in Syrië berecht moeten worden en ginds hun straf moeten uitzitten. “Daar is een straf een straf en zal dat makkelijk 20 of 25 jaar zijn in plaats van hier enkele maanden of jaren. We hebben wel gevraagd of de Koerden willen afzien van de doodstraf en daar wilde men in meegaan.”

Bekijk het volledige interview met Koen Metsu over de repatriëring van IS-strijdsters in bovenstaande video.