Minister Verlinden legt uit waarom de avondklok wel zou blijven, maar het reisverbod niet

door: BVDO
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Vrijdag staat een nieuw Overlegcomité op de agenda. Minister Verlinden liet al wat in haar kaarten kijken. Een avondklok zou blijven, het verbod op reizen niet.

Afgelopen weekend werden de geldende coronamaatregelen door het mooie weer op veel plaatsen met de voeten getreden. “Mensen weten waarom we de maatregelen hebben opgelegd”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Af en toe gebeurt er een collectieve ontlading, maar ik denk dat ook deze mensen wel weten dat dat absoluut niet verstandig is. We kunnen dit niet toelaten, want heel veel andere mensen worden op die manier in gevaar gebracht.”

De coronacijfers zijn op dit moment zeker nog niet stabiel. “We zien dat de cijfers schommelen. We weten niet hoe de varianten zich precies zullen gedragen en moeten dus voorzichtig zijn. Ik ken niemand die niet droomt van versoepelingen. Als we kunnen denken aan versoepelingen, dan moeten we in de eerste plaats kijken naar zij die het lastig hebben. Ik denk aan jongeren en studenten die al lange tijd geconfronteerd worden met lange afstandsonderwijs.”

Wat gebeurt er met de avondklok en het verbod op de niet-essentiële reizen? “Dat zullen we bespreken op het Overlegcomité aanstaande vrijdag. Sommige mensen zeggen dat de avondklok niet vervelend is, omdat er toch weinig activiteiten kunnen plaatsvinden. Het helpt inzake handhaving. Voor het inreisverbod weten we dat het uitzonderlijk is. Normaal is er vrij verkeer van personen in Europa. Het is niet zomaar iets dat we onbedachtzaam voor lange tijd kunnen handhaven.”